Leren plannen

27 november 2019Ingrid landmeter

Sommige kinderen kijken ernaar uit, maar het merendeel van de kinderen zit niet bepaald te wachten op ‘huiswerk’. Voor ouders is de eerste keer huiswerk ook niet altijd een favoriet moment, want naast huiswerk krijg je er vaak (gratis en voor niks) een portie strijd en misschien zelfs ruzie bij. Bij het maken van huiswerk komen immers vaardigheden als plannen, concentreren en doorzetten aan bod en laat dat nou net dingen zijn waar pubers niet zo goed in zijn…

Het is helaas geen fabel dat pubers niet zo goed zijn in plannen. Puberhersenen zijn nog volop in ontwikkeling en de prefrontale cortex, die helpt bij plannen en het nemen van rationele beslissingen, is pas gerijpt als kinderen al ver boven de twintig zijn. Hierop wachten heeft dus niet zoveel zin. Maar wat werkt dan wel? Aandacht schenken aan het leren plannen. Een goede planning is vaak het halve werk, maar het is niet altijd even makkelijk om een realistische en efficiënte planning te maken.

Bij de Homeworkgym maken we planningen als volgt:

 • Agenda bekijken

  We bekijken samen regelmatig de agenda. Het is niet zinvol om bijvoorbeeld alleen aan het begin van het schooljaar een planning te maken, want er kan veel veranderen in korte tijd. Wel vinden we het belangrijk om verder te kijken dan alleen het huiswerk voor morgen. Grote toetsen of overhoringen hebben natuurlijk meer tijd en aandacht nodig. Nu de eerste toetsweken in aantocht zijn, besteden we daar extra aandacht aan!

 • Helpen bij het plannen en prioriteren

  Pubers vinden het lastig om te plannen en prioriteiten te stellen. Het heeft dus weinig zin om een kind aan een bureau te zetten en te verwachten dat er even een haalbare planning op papier komt te staan. Wij doen dit samen. Met als doel dat het kind er iets van opsteekt en dit over een tijdje zelf kan.

 • Beweging

  Bij de Homeworkgym weten we al lang dat bewegen goed samengaat met leren, dus we plannen altijd een kwartiertje pauze tussen al het huiswerk maken in. Even voetballen is bij ons favoriet! Buiten bewegen zorgt ook nog eens voor extra zuurstof en je raadt het al: dat komt het leren ook ten goede!

  Een goede planning geeft duidelijkheid, overzicht en structuur, en dat zal zorgen voor meer rust. Precies wat een puber nodig heeft. Bovendien kan een goede planning zorgen voor meer zelfvertrouwen: hoe cool is het als je, door je eigen planning, tijd overhoudt voor leuke dingen én ook nog eens goede cijfers haalt? Ondanks het feit dat huiswerk misschien nooit een favoriete bezigheid zal worden, zal het uiteindelijk allemaal een stuk makkelijker gaan. Voor je kind zelf en voor jou als ouder.

  Tot slot willen we je nog een tip meegeven: wees geduldig. Verwacht niet dat je kind na een paar keer oefenen gelijk kan plannen en zich daar ook nog eens aan zal houden. Het is een proces, en bij de één duurt het wat langer dan bij de ander. Succes!

Terug naar blogs