Huiswerk tijdens de vakantie?

12 december 2019Ingrid landmeter

De feestdagen staan voor de deur en de kerstvakantie gaat dus ook bijna beginnen. Heerlijk, even vrij met veel tijd voor familie en/of vrienden, en natuurlijk lekker uitslapen en veel leuke dingen doen. Zo denkt jouw puberkind er waarschijnlijk ook over, maar voor sommigen komt er ook een (eerste) proefwerkweek aan, direct na de vakantie. Weg vrije tijd?

Met een paar handige tips helpen we jouw kind graag op weg om toch nog een fijne vakantie te hebben. Een vakantie met plezier, maar ook met huis- en leerwerk dat af is.

1. Eerste weekend vrijhouden

Een planning speciaal voor de kerstvakantie zal helpen om het schoolwerk goed te combineren met vrije tijd. Start de vakantie even lekker helemaal in chillmodus en plan het eerste weekend helemaal geen huiswerk in. Niet met de intentie om het huiswerk uit te stellen, maar om even helemaal op te laden. Dat is wel verdiend toch?

2. Leren in de ochtenden

Maak een duidelijke tijdsplanning en neem alle kerstetentjes en -uitjes mee in de planning. Vaak is daar ook enige reistijd mee gemoeid dus daar moet ook rekening mee worden gehouden. Twee uurtjes beginnen voordat jullie ergens moeten zijn? Dat heeft weinig zin. Daarom raden wij aan om juist in de ochtend te leren. Laat je kind niet speciaal een vroege wekker zetten om huiswerk te maken, dat zal vooral averechts werken. Maar maak duidelijk dat als er in de ochtend goed wordt geleerd, de middag helemaal vrij is van schoolwerk en dat je daar als ouder ook niet over zal zeuren. Écht niet!

3. Schoolwerk goed verdelen

Het is beter om dagelijks een beetje te doen dan uren achter elkaar aan school te zitten. Je zou misschien denken dat het beter is om je kind twee volle dagen aan school te laten zitten, zodat het allemaal maar af is, maar dat is voor de meeste kinderen niet zinvol. We houden bij de Homeworkgym niet voor niets vast aan de verdeling waarin we driekwartier huiswerk maken en dan allemaal even een kwartiertje vrij maken om te bewegen. Kinderen houden hierdoor veel beter hun concentratie vast en onthouden alles veel beter.

4. Focussen tijdens het leren

Probeer je kind duidelijk te maken dat lol maken en huiswerk maken niet altijd goed samengaat. Zo zijn bijvoorbeeld huiswerk maken en mobiele telefoon niet de beste combi. Door goede focus te houden tijdens het leren zal het schoolwerk ook eerder klaar zijn en is er meer tijd over voor de leuke activiteiten van de dag.

5. Laat kinderen samen aan schoolwerk zitten

Het is veel leuker om huiswerk samen te maken. Dat kan onrustig zijn, maar de kinderen kunnen elkaar ook juist motiveren. Is er toch te veel afleiding en/of lawaai, benadruk dan dat het schoolwerk hun eigen verantwoordelijkheid is en laat ze inzien dat het op deze manier langer zal duren voordat ze weer leuke dingen kunnen doen. Naast de oplettende ouder, die de boel een beetje in het gareel houdt, kun je ze ook af en toe een beetje verwennen met drinken en wat lekkers. Een mooie kerstgedachte toch?

Wij wensen jullie allemaal alvast een hele fijne kerstvakantie! De Homeworkgym is de tweede week van de vakantie geopend (30-12 t/m 3-1) van 10:00 tot 14:00 uur. Mocht het thuis niet lukken of heeft je zoon of dochter behoefte aan wat meer structuur, zeer welkom om een aantal uurtjes te komen werken/leren bij de Homeworkgym!

Terug naar blogs